Órdago

Com segurament escriurà demà l'Enric Juliana, la política vasca torna a instal·lar-se en la lògica del mus amb l' "órdago" anunciat avui pel lehendakari Juan José Ibarretxe. Se'n parlarà molt i durant molts mesos i condicionarà plenament la campanya (i el resultat) de les eleccions generals del mes de març. La cosa es complica, i viurem uns mesos interessants.

Caldrà posicionar-se. No n'hi haurà prou en dir que el referèndum no és constitucional. El debat territorial torna a estar al centre del debat polític. I Euskadi segueix sent la peça que no encaixa en el trencaclosques hispànic.

El debat de política general català ha sigut revelador: tenim un president que vol canviar el paradigma de la relació entre Catalunya i Espanya i passar de l'enfrontament regular a l'acceptació que Catalunya és part integrant d'Espanya. Des d'aquí ens proposem, per tant, "Repensar Catalunya dins d'Espanya".

Però a Euskadi segueixen amb la lògica de l'enfrontament i caldrà tenir imaginació per superar aquesta prova.

El govern ha de moure fitxa. O ara, o després de les eleccions. Però ho haurà de fer. Si ho fa ara anirem a unes eleccions de clarificació entre dos models diferents per gestionar el conflicte territorial. Si espera a fer-ho després prendrà menys riscos, però potser li faltarà la legitimitat suficient per prendre les decisions que caldrà prendre.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Rescat? Pacte fiscal? Parlem de números!

La ciutat és la gent (que hi viu, que hi treballa, que hi estudia...)

El Parlament i la llengua dels catalans