Una oportunitat perduda?

Aquest migdia François Bayrou ha declarat que no donarà suport ni a Nicolas Sarkozy ni a Ségolène Royal a la segona volta de les presidencials. Perd l'oportunitat de ser decisiu en l'elecció presidencial i ja no ho podrà ser en les legislatives, per molt que creï un nou partit: el partit demòcrata, un nom que sembla que s'hagi posat de moda... A les legislatives els francesos donaran la majoria al president elegit el 6 de maig i no hi haurà lloc per un tercer partit. El sistema majoritari francès ho dificulta. El tercer només ho pot ser com apèndix d'un dels grans. Si Sarkozy guanya, arrasarà a les legislatives. Si va guanyar l'UMP de Chirac fa cinc anys, com no ha de guanyar l'UMP de Sarkozy ara?

Bayrou, per tant, ha perdut una gran oportunitat. I l'ha perdut per no ser capaç d'arriscar. En política cal saber arriscar en el moment oportú, i Bayrou no n'ha sabut. Ni Sarkozy ni Ségolène Royal comptaran amb ell en el futur si guanyen, perquè no els hi haurà d0nat suport. I si a un dels dos en algun moment els interessa recuperar-lo per reforçar una posició feble, no hem d'oblidar que un primer ministre francès dura menys en el càrrec que un ministre espanyol: en més de trenta anys, cap primer ministre ha durat més de tres anys en el càrrec, a excepció de Lionel Jospin.

Per tant, la única opció de futur per Bayrou era apostar per Ségolène Royal. Arriscar-se i forçar-la a comptar amb ell amb l'objectiu de pactar un repartiment d'escons a les legislatives. Amb un gran grup parlamentari que condicionés la nova majoria sí que hagués pogut condicionar la política de la presidenta socialista com a primer ministre. Però no s'ha atrevit. I tots dos en sortiran perdent.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Rescat? Pacte fiscal? Parlem de números!

La ciutat és la gent (que hi viu, que hi treballa, que hi estudia...)

El Parlament i la llengua dels catalans